Sparen steeds minder aantrekkelijk

Posted on : maart 21, 2015 | post in : Sparen |Leave a reply |

Sparen wordt met hoog tempo steeds minder aantrekkelijk en staat onder druk. Breng je als spaarder het geld niet weg naar de fiscus dan kun je straks geld gaan betalen aan de bank in verband met de negatieve rente waar we op afstevenen. Verlaagde Rabobank onlangs de rente tot onder de 1 procent, nu is ook de gemiddelde rente op vrij opneembaar spaargeld voor het eerste op een historisch laag niveau beland. Slechts 1,18 procent is de rentestand nu.

Spaarders liever kwijt dan rijk

Steeds meer banken doen minder moeite om spaarders aan te trekken of te behouden. De rentes dalen in rap tempo. Hiervoor is een reden, de banken kunnen vrijwel gratis geld lenen bij de Europese Centrale Bank. Omdat de rente op de spaarrekening soms lager is dan de belastingaanslag, is het nu zelfs zo dat sommige mensen hun spaargeld letterlijk zien krimpen. Sparen is voor sommigen nu al heel onaantrekkelijk geworden.

Velen willen daarom heel graag belastinghervormingen waarbij de vermogenstaks wordt aangepast op wat er werkelijk wordt verdiend door spaarders en beleggers. Den Haag wil hier liever niet aan, omdat uit onderzoek van het CPB is gebleken dat belasting op daadwerkelijke rendementen minder oplevert dan hoe het nu is geregeld. Het ziet er dan ook niet uit dat sparen leuker gaat worden in de toekomst.

Rabobank bereidt zich voor op negatieve spaarrente

De Rabobank is zich al aan het voorbereiden op het negatieve spaarrente. Op dit moment is de bank bezig met het aanpassen van de ICT-systemen zodat consumenten rente kunnen gaan betalen over het geld dat aanwezig is op de spaarrekening. Op internet gonst het van reacties van spaarders die gaan over het willen weghalen van spaargeld bij de bank zodra de spaarrente negatief wordt. De Rabobank is niet de enige bank die plannen heeft om de rente negatief te gaan maken, de verwachting is dat andere banken snel zullen volgen.

Banken zijn minder klantvriendelijk geworden

De dienstverlening van veel banken is de afgelopen jaren minder klantvriendelijk geworden. De banken boeken megawinsten, delen bonussen uit alsof het niets is, de consument moet betalen voor de betaalrekening en het gebruik van de pinpas en indien skimmen heeft plaats gevonden dient de consument zelf maar te bewijzen waarom deze niet zelf zou moeten opdraaien van de schade. Deze negatieve spaarrente is de zoveelste klantonvriendelijke behandeling van de consument door de bank. Vergeet vooral ook niet dat er nog amper bankkantoren zijn waar je heen kunt gaan. Het nieuwe betalen verloopt volledig digitaal waarbij de service van banken niet meer is dan het verstrekken van een inlognaam en wachtwoord aan de klant. Voor sparen hoef je straks dus ook al niet meer bij de bank aan te kloppen.

Einde aan contant geld

Naast dat sparen onder druk staat, is dat ook het geval met het contante geld. In Noorwegen en Zweden bijvoorbeeld wil men in 2020 definitief af zijn van het contante geld. De verwachting is dat het in Nederland ook zo zal gaan lopen. Bij steeds meer winkels zie je een bordje hangen met de tekst “PIN only”, vooral in Amsterdam is dat het geval. De overheid en banken hebben er veel belang bij dat er minder contant wordt afgerekend en dat er zoveel mogelijk digitaal wordt betaald. Zo kan de overheid bijvoorbeeld belastingontduiking en witwassen tegengaan. Banken kunnen veel informatie halen uit de banktransacties en het is maar de vraag of ze deze informatie in de toekomst niet door gaan verkopen aan andere bedrijven. Zo maakte ING vorig jaar bekend de betalingsgegevens van klanten te willen analyseren. De reden hiervoor is onbekend. Het vermoeden bestaat dat deze gegevens doorverkocht worden aan adverteerders.

Kijk ook eens bij Hoogste spaarrente

Gerelateerd artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *