Sparen: Bij welke bank krijg je de hoogste spaarrente?

Posted on : maart 17, 2015 | post in : Sparen |Leave a reply |

Het wordt steeds minder aantrekkelijk om geld op de bank te zetten. Een goede spaarrente kun je op dit moment vergeten. De Rabobank kondigde onlangs aan nieuwe renteverlagingen in te voeren. De vraag wat men nu het beste kan doen met het spaargeld is een vraag die miljoenen Nederlanders zichzelf beginnen te stellen.

Spaarrente Rabobank onder de 1 procent

De spaarrente duikt bij de Rabobank onder de 1 procent. Nog nooit was de rente zo laag als nu. Sparen wordt nu wel erg onaantrekkelijk. Steeds vaker wordt er gekeken naar alternatieven voor het traditionele sparen. Op dit moment krijg je als spaarder bij banken zoals de ABN AMRO en ING nog 1 procent rente op de internetspaarrekening, hoelang dit nog blijft is maar de vraag. Het verleden laat zien dat wanneer een bank haar rente verlaagd andere banken al snel volgen.

Banken willen van hun spaarders af

Het lijkt er steeds meer op dat banken liever zo snel mogelijk van hun spaarders af willen zijn. De Rabobank ontkent dit echter. De reden voor de renteverlaging zou zijn dat de Rabobank nu eenmaal goedkoper geld kan lenen bij de Europese Centrale Bank. Volgens de ING is spaargeld nauwelijks rendabel voor een bank. De belangrijkste reden hiervoor is dat de bank verplicht is om een groot deel van het spaargeld te beleggen in kortlopende leningen. Deze leveren helaas nauwelijks tot geen rendement op.

Wat zijn alternatieven voor sparen?

Er zijn aantrekkelijkere mogelijkheden voor sparen. Zo kun je bijvoorbeeld beter je hypotheek aflossen dan sparen. De rente die betaald moet worden voor een hypotheek is namelijk altijd hoger dan de rente die je ontvangt over je spaargeld. Het kan ook aantrekkelijk zijn om te investeren in energiebesparingen voor het huis om zodoende de energierekening omlaag te brengen. Hierbij valt te denken aan de investering in zonnepanelen en zonneboilers. Het kan ook een optie zijn om geld te beleggen. Doe dit alleen met geld dat langer gemist kan worden. Tot slot kan het aantrekkelijk zijn om goed de rentetarieven van banken in de gaten te houden en op tijd te vergelijken. Zodoende kun je tussendoor eventueel overstappen van spaarrekening. Sparen waarbij je je geld wat langer vastzet is het meest aantrekkelijk in verband met de hogere rente die je ontvangt.

De Nibud geeft als advies om rond de 5000 euro op de spaarrekening te laten staan als financiële buffer. Met deze buffer kun je bijvoorbeeld witgoed zoals een wasmachine of droger vervangen wanneer deze stuk gaat, een auto laten repareren of kun je tijdelijk minder inkomsten opvangen. Daarom is het niet verstandig al het geld van de spaarrekening te halen. Omdat de inflatie op dit moment vrijwel 0 is, levert sparen gelukkig nog wel iets van voordeel op, de gemiddelde spaarrente ligt rond de 1 tot 1,6 procent.

Banken of andere financiële instellingen waar je de meeste rente over je spaargeld krijgt:
1. Zwitserleven
2. LeasePlan Bank
3. Knab
4. Nationale Nederlanden
5. Argenta
6. MoneYou
7. SNS Bank
8. NIBC Direct
9. AT Bank
10. Centraal Beheer Achmea
11. Reaal
12. DHB Bank
13. Anadolubank
14. Aegon
15. Regiobank

Bekendste banken waar je de meeste rente over je spaargeld krijgt:
1. LeasePlan Bank
2. Knab
3. SNS Bank
4. RegioBank
5. ING
6. ASN Bank
7. ABN AMRO
8. Robeco
9. Rabobank
10. Evi van Lanschot

De hoogste spaarrente kan op dit moment verkregen worden bij Zwitserleven, het gaat dan om de spaarrekening “Maandsparen”. Daarnaast kan bij de bank LeasePlan Bank een hoge spaarrente verkregen worden bij de spaarrekening “Internetsparen”.

Gerelateerd artikel

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *