Maximale hypotheek berekenen

Posted on : maart 29, 2015 | post in : Hypotheek |Leave a reply |

Ben je van plan om een huis te gaan kopen dit jaar? Voordat je op zoek kunt gaan naar een leuk huisje moet je eerst weten hoeveel geld je kunt lenen. Er zijn verschillende websites waarop je eenvoudig je maximale hypotheek kunt berekenen. Al deze sites gebruiken min of meer dezelfde rekenmethode, er zit namelijk een eenvoudige formule achter de maximale hypotheekberekening. Wij willen je graag laten zien hoe je zelf je maximale hypotheek kunt berekenen.

Inkomen

Bij het berekenen van je maximale hypotheek is het belangrijk om je salarisgegevens bij de hand te hebben. Hoeveel verdien je bruto per jaar? Dat is de belangrijkste vraag namelijk. Als je een partner hebt dan heb je ook die inkomensgegevens nodig. Tel de twee jaarsalarissen bij elkaar en je weet dan wat jullie samen verdienen.

Berekenen

Met de inkomensgegevens kun je aan de slag. Vermenigvuldig het gezamenlijke bruto inkomen met 4,5. Stel dat jullie samen 100.000 euro verdienen per jaar, dan kom je dus op 450.000 euro. Het bedrag dat uit de berekening komt is de maximale hypotheek. Verdien je samen 50.000 euro, dan kun je dus 225.000 euro lenen ongeveer.
Deze berekenmethode is natuurlijk niet 100% nauwkeurig, maar het geeft je wel een beeld van de mogelijkheden. Heb je ook nog eigen geld dat je wilt inbrengen, dan kun je dat bedrag optellen. Stel dat je 225.000 euro kunt lenen en je wilt 30.000 euro eigen geld inbrengen, dan is de maximale hypotheek 255.000 euro.

Rentestand

Het maximale leenbedrag hangt sterk af van de actuele rentestand. Is de rente laag, dan kun je meer lenen. Is de rente hoog, dan zijn de mogelijkheden beperkter. Daarnaast heb je ook te maken met regelgeving. De hypotheekregels worden voortdurend aangepast en vaak strenger gemaakt. Hierdoor worden de mogelijkheden om veel te kunnen lenen beperkter.

Meer lenen, laat iemand garant staan

Als je weinig geld kunt lenen, dan is er een mogelijkheid om het maximale hypotheekbedrag toch op te schroeven. Je kunt hierbij gebruik maken van je ouders bijvoorbeeld, deze kunnen dan garant staan. Hoeveel extra je kunt lenen hangt af van de ruimte die je ouders hebben. Hebben ze een hypotheek die bijna volledig is afgelost en een woning met veel waarde, dan zal het bedrag hoger uitvallen in vergelijking tot ouders die ook net een huis hebben gekocht. In veel gevallen kun je zomaar 50.000 extra lenen als je ouders garant staan.

Gerelateerd artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *