Hypotheek maandlasten

Posted on : maart 29, 2015 | post in : Hypotheek |Leave a reply |

Wat zijn je maandlasten als je een hypotheek afsluit? De hoogte van je maandlasten hangt af van de hoogte van je hypotheek en de hypotheeksoort. Daarnaast heb je te maken met een bruto en netto hypotheekbedrag. Het bruto bedrag wordt elke maand van je rekening afgeschreven. Door de hypotheekrenteaftrek kun je weer een deel van het bedrag terugkrijgen, het netto bedrag zal dus lager uitvallen.

Hypotheekrenteaftrek laten uitbetalen

De hypotheekrenteaftrek kun je per maand, maar ook per jaar laten uitbetalen. Als je kiest voor een maandbetaling, dan merk je dit gelijk in je budget. Je houdt namelijk elke maand meer geld over door de teruggave van de hypotheekrenteaftrek. Het is nogal een verschil of je 800 euro moet betalen elke maand, of 600 omdat je 200 terugkrijgt.
Kies je voor een jaarbetaling, dan betaal je elke maand het bruto bedrag en krijg je niks terug. Voordeel van een jaarbetaling van de hypotheekrenteaftrek is wel dat je in één klap een groot geldbedrag op je rekening gestort krijgt. Het gaat meestal om duizenden euro’s die dan worden uitgekeerd. Dit geld kun je gebruiken voor een leuke vakantie, nieuwe auto of verbouwing bijvoorbeeld.

Rentestand

De hoogte van de maandelijkse lasten hangen voor een groot deel af van de rentestand. Heb je gekozen voor een hypotheekrente die vaststaat, dan weet je precies waar je aan toe bent. De hypotheekrente kun je vast zetten voor 5, 10 of 30 jaar bijvoorbeeld. Er zijn echter ook mensen die liever een variabele rente hebben. Een nadeel hiervan is dat je nooit weet hoeveel je gaat betalen. Het kan zomaar zijn dat je volgend jaar een stuk meer moet gaan betalen omdat de hypotheekrente gaat stijgen. Het vastzetten van de rente voor 20 of 30 jaar levert een hoge mate van zekerheid op, echter betaal je dan wel een hogere rente over het algemeen.

Gerelateerd artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *