Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek precies?

Posted on : april 12, 2015 | post in : Hypotheek |Leave a reply |

Rente dat gerekend is voor de lening voor een woning is af te trekken van de belasting. Dit staat bekend als hypotheekrenteaftrek. De hypotheek moet in dat geval gebruikt worden voor aankoop, verbeteren of onderhoud van het eigen huis. Voor het aftrekken van de hypotheekrente zijn er voorwaarden.

Voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek
Drie van de voorwaarden die gelden voor hypotheekrenteaftrek:
– Je bewoont zelf de woning waar de hypotheek voor gebruikt wordt
– Met de hypotheek wordt de aankoop, verbeteren of onderhoud van het eigen huis betaald.
– In 30 jaar wordt de hypotheek annuïtair afgelost.

Dertig jaar is de maximale looptijd van een hypotheek om het af te trekken. Als de hypotheek na dertig jaar niet volledig betaald is kun je de hypotheekrente na dertig jaar niet meer aftrekken. Er is dan geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk. Bij een annuïteiten en lineaire hypotheek is de hypotheekrente alleen aftrekbaar. Het is niet mogelijk de hypotheekrente af te trekken over het bedrag wat niet wordt afgelost.

Hoe wordt de hypotheekrente bepaald?
De hypotheekrente die je over de schuld moet afdragen is het grootste deel van de hypotheeklasten. Als de hypotheekrente op een hoog niveau is dan betaal je elke maand meer dan wanneer de hypotheekrente op een lager niveau is. Wanneer de hypotheekrente op een lager niveau is kun je meer geld lenen van de verstrekker.

Variabel of vast?
De hypotheekrente is te krijgen voor een vaste periode of het is een mogelijkheid te kiezen voor een variabele hypotheekrente. Bij een vaste hypotheekrente zet je de hypotheekrente vast op een gelijk percentage voor een vaste periode, zoals 5, 10 of 20 jaar. De hypotheekrente kan bij een variabele hypotheekrente maandelijks anders zijn.

Gerelateerd artikel

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *