In het weekend geld overmaken straks mogelijk?

Posted on : maart 27, 2015 | post in : Bankzaken |Leave a reply |

Stoor jij je er ook zo aan dat in het weekend geld overmaken van de ene bank naar de andere bank lang duurt voordat dit bij de ontvanger is bijgeschreven? Dit is ook het geval indien je geld gaat overboeken na kantooruren. De PvdA vindt dat geld overmaken en ontvangen makkelijker moet worden en altijd moet kunnen, dus 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Betalingsverkeer in Nederland ligt stil na kantooruren en in het weekend

In Nederland staat het betalingsverkeer doordeweeks na kantooruren en in het weekend stil. Daar komt nog eens bij dat op feestdagen het betalingsverkeer ook al stilstaat. Dit geldt zowel voor particulieren als ondernemers. Daarom pleit de PvdA voor real time betalen. Banken staan nog niet te trappelen om het betalingsverkeer altijd door te laten lopen. Maar technisch gezien zou het al gewoon kunnen. Er zijn al landen in de wereld die werken met real time betalingen 24/7. De Nederlandsche Bank is van mening dat er in Nederland nog een flinke stap gezet zal moeten worden eer het hier zover is.

Tijd die nodig is om geld over te boeken verschilt per bank

De tijd die nodig is om betalingen van de ene bank naar de andere bank over te boeken verschilt sterk. Zo kan een betaling van de Rabobank naar ING van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren er binnen enkele uren op staan, maar wordt er bijvoorbeeld een betaling in het weekend gedaan, dan staat deze er pas maandag (in het slechtste geval dinsdag) op. Het is bij banken wel mogelijk om te kiezen voor een spoedoverboeking. Bij deze optie wordt het geld binnen twee uur overgemaakt indien er een bepaald tijdstip is opgegeven. Een spoedoverboeking kan wel kosten met zich meebrengen.

Het snelste worden overboekingen verwerkt die worden overgemaakt tussen twee rekeningen die bij dezelfde bank zitten. Indien de overschrijvingen op werkdagen voor 22:00u gedaan worden, dan staan deze er dezelfde dag nog op. Indien na 22:00u, dan staan de overschrijvingen er de eerstvolgende werkdag op. Een overschrijving tussen twee verschillende banken in Nederland kan wat tijd kosten. Dit komt omdat alle overschrijvingen eerst door Equens worden verwerkt. Deze organisatie verwerkt alle overboekingen tussen banken die in Europa zijn gevestigd. Indien een overschrijving op werkdagen voor 15:30u wordt aangeboden, wordt deze dezelfde dag nog geboekt. Indien na 15:30u of in het weekend, dan zal deze pas op de eerstvolgende werkdag op de andere rekening worden geboekt.

Wanneer overschrijvingen worden gedaan naar een bank in het buitenland, kost het nog meer tijd. Een euro-overschrijving, dat wil zeggen een overschrijving binnen de eurozone, wordt binnen 3 werkdagen verwerkt. Bij andere overschrijvingen kan het gemiddeld 5 werkdagen duren.

Snelheid / verwerkingstijd geld overmaken en ontvangen Rabobank, ING, SNS en ABN AMRO

Deze banken hebben allemaal een informatiepagina waarop precies staat hoelang geld overmaken en ontvangen duurt, dit wordt ook wel de snelheid of verwerkingstijd genoemd. Hieronder staat een handig overzichtje waar je de pagina’s kunt vinden met de meest actuele informatie.

Rabobank
https://www.rabobank.nl/particulieren/service/betalen-en-opnemen/

ING
https://www.ing.nl/particulier/betalen/betaalpakketten/snelheid-betalingsverkeer.html

SNS
https://www.snsbank.nl/particulier/betalen/klantenservice/geld-opnemen-en-overmaken/de-verwerkingsduur-en-kosten-van-overboekingen.html

ABN AMRO
https://www.abnamro.nl/nl/prive/betalen/geld-overmaken/verwerkingstijden.html

Gerelateerd artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *